Oh,Dibs !

FEELING MY WAY .

To : My Baby to Be

Assalammualaikum anak mama.

Hari ini, sudah masuk 6 minggu 6 hari kamu berusaha untuk membentuk dalam perut mama. 

Sekarang panjang embrio kamu dalam 1.25sm, saiz sebiji kacang kuda, dan ia mempunyai jari tangan dan jari kaki yang jelas, namun berselaput. Ia seakan-akan biji kacang yang melompat-lompat, memecut dan berhenti, kemudian memecut semula. Hati kamu terus mengeluarkan jumlah sel darah merah yang banyak sementara menunggu sumsum mengambil alih peranan.

Jantung kamu mulai berdetak. Sistem pencernaan dan pernafasan mulai dibentuk, pucuk-pucuk kecil yang akan berkembang menjadi lengan kaki pun mulai tampak.

Mungkin kamu sedang giat membentuk, mama kurang selera makan, mama tak boleh telan apa pun makanan, mama mesti muntah dan muntah. Mama rasa lemah, mama rasa satu hari bagai tak bermaya. Kepala pening, badan sakit-sakit, emosi mama kerap tak stabil. Mama tidur tak lena, sering terganggu hingga kadang-kadang tergamaknya mama mengeluh susah. Ya Allah, ampuni aku.

:(

Anakku,

Maafkan mama sayang. 

Mama lemah tapi mama harap kamu kuat.                                                        Setiap hari mama risau, mesti ada titik coklat darah.                                                                     Mama harap kamu baik baik saja hingga akhirnya.                  

Anakku,

Mama nak kamu tahu,

Ayah kamu lah sebenarnya jadi penguat mama.                                                              Dia orang yang paling gembira dan teruja untuk menyambut kehadiran kamu nanti. Daripada sebelum kami sedar tentang kewujudan kamu, dia lah orang yang rajin mencari info-info tentang segala tanda-tanda yg kamu akan hadir. Pada ketika itu, mama sering rasa loya, pening, rasa terlalu penat dan letih walaupun mama dah cukup tidur. Muka mama naik jerawat, kulit tgn mama mengelupas. Menstruasi mama hanya sehari dan kemudian lepas seminggu Ayah kamu yang begitu teruja untuk mama test UPT dan mmg kamu wujud! Alhamdulillah.

Dalam kegembiraan mama tercetus kerisauan mama tentang punca darah yg sering terjadi, Ayah kamu juga yg berusaha tenangkan mama. Teman mama ke klinik. Beli kan madu, susu, buah-buahan, nasihatkan mama macam-macam hanya kerana berharap kamu kuat dalam perut mama. Ayah dah tak bagi mama cuci baju. Mama juga dah tak dapat nak ambil ayah balik kerja. Makan minum ayah pun dah terabai. Pilu hati mama bila tgk ayah makan maggi saja, Mama rasa sedih mama tak mampu nak masak sedap2 utk ayah kamu.

Anakku,

Mama terhutang budi banyak pada Ayah kamu sbb dia begitu prihatin dan ambil berat tentang mama dan kamu dengan penuh kasih sayang. Mungkin kadang-kadang mmg Ayah kamu penat layan mama. Sikap mama kebudak-budakan, selalu merengek sakit itu, sakit ini, nak itu nak ini.. emosi mama sering tak stabil. Mama cepat marah, mama cepat merajuk. Mama terlalu sensitif. Dan„ kadang-kadang ayah kamu tak mampu nak faham mama.

Malam tadi Mama dan Ayah bergaduh lagi. Mama terasa, mama kecik hati sbb ayah cakap dia terpaksa korban perasaan dia untuk mama. Ayah boleh jadi ‘Gila” dengan sikap mama. Ya Allah, ya tuhan ku. Kejam ke mama? Apa yg melebih-lebih sampai ayah kamu ckp mcm tu pun mama tak pasti. Ikhlas ke dia melayani mama? Kalau lah dia tahu, apa yang mama rasa. Sehabis boleh mama taknak menyusahkan dia. Mungkin dia terkilan sbb mama selalu ganggu dia main game. Suka cari perhatian dan ruang masa dia.

Maafkan mama anakku.

Sepanjang malam tu mama menangis dan menangis.                               Mesti kamu tak selesa dalam perut mama kerana sedu sedan mama.                      Mama rasa diri mama ni tak berguna sehingga Ayah kamu boleh ckp mcm tu dekat mama. Mama takde niat nak sakiti perasaan ayah pun.

Semua jadi, secara naturali. Tapi takpe, mama tak marah ayah. Ayah yg marah mama. Mesti dia lagi sedih dan kesal sbb mama merajuk dan menangis je tanpa sebab tanpa dia mengetahui sbb apa sebenarnya kesedihan mama.

Mama terlampau sensitif, sampai ada ketika ayah kamu tak tahan dia ungkap “Ish, tahu lah mengandung tapi takkan nak sensitif je” Hurmm. Orang mengandung mmg sensitif. Ayah kamu tak faham yg itu. Bila mama merajuk dia takkan pujuk. Dia akan marah dan taknak layan mama.

Anakku, 

Mama bukan nak cari salah Ayah saja sbb mama tahu tahap kesabaran manusia tu sentiasa ada batasannya. Mama cuma terkilan, sbb dia lah penguat mama. Tiap malam mama terbangun dari tidur sbb kerap nak buang air kecil, sbb perut tak selesa, sbb sakit belakang… mesti mama akan pandang muka ayah yang sedang lena tidur. Mama kena kuat, mama kena tabah, mama kena sabar sbb kamu adalah HARAPAN ayah.Bila mama pandang muka ayah, sakit mama tu hilang hanya untuk kuat kerana kamu.

Anakku, 

Maafkan mama, mama sedang cuba sedaya upaya untuk buat yg terbaik untuk kamu. Mama janji mama akan hargai kelahiran kamu didunia ni dan mengalas amanah Allah S.w.t ini agar kamu membesar dan menajdi seorang anak yg soleh dan solehah. 

Mama harap sangat kamu sihat, kamu kuat, Tolong mama untuk kuat. Kita sama-sama kuat agar Ayah bahagia.

                                           

— 2 months ago
110 days with loves.

Alhamdulillah, syukur kerana Allah masih memberi aku peluang dan ruang untuk menghirup nafas ini disamping suami tersayang. 10 hari akan datang, genap usia perkahwinan kami 4 purnama. Masam manis hidup berdua seakan rencah perasa. Ada masa, gelak ketawa suka girang, ada masa meratap tangis duka terseksa. Namun, kami tetap utuh bahagia :)

Bahagia tambah terasa apabila akhirnya Allah S.W.T dah kabulkan hajat kami, di kurniakan rezeki yang kami bakal menimang permati hati. Ya Allah, perbagai perasaan berkecamuk dalam minda ku. Gembira, sedih, takut, teruja.

Ampuni aku Ya Allah, kerana ada ketika aku mengeluh seksa, padahal ini rahmat dan rezekiMu yang teragung yang bakal menjadi amanah dan pengikat cinta kami berdua.

Kuatkan aku tika aku lemah Ya Allah, permudahkan segalanya sehingga bayi ini dilahirkan.

— 2 months ago
"Please tell me, Im worth. :("
— 3 months ago
"To love is nothing, to be loved is something but to love and to be loved by the one you love,that is EVERYTHING. Never take love for granted."
— 3 months ago
B.R.O.K.E.N

I honestly believed that he DOESNT love me truely, but that I will try my best to live with it. :(

He says he loves me and that it upsets him that I think that (he doesnt know that I know the whole story) and when I ask him to describe his “love” for me, he says he loves me and that I am his wife… Am I going crazy, or did he marry me by default? is he still in love with her?

Is it I am his rebound girl he married trying to get his ex jealous?? or to try and get over her with??? He will probably always love her and always think about her. She will always have a place in his heart and if she ever wanted to make it work, he would probably take off to be with her.

He will always be in love with her… He will always wonder about her… She will always be the one who he can NEVER have…

WHYYY? I cant find someone who can love me and ONLY me? :(

Im NOT menuduh but this is why I FELT. Maybe both of us got married so soon after he was with her, I doubt he even got over her.

How strong I am could wake up every morning beside a man that is dreaming of someone else? 

T_T

— 3 months ago

KERNA KU TAHU CINTA INI HANYA PELARIAN BAGI MU.. :(

"Engkau datang kepadaku
Dengan sejuta harapan
Kau janjikan cinta itu

Ternyataku hanya persinggahan
Hatimu yang luka
Sungguh ku tak sangka…”

Saat yang paling menyedihkan itu adalah bila kau SEDAR mencintai orang yang tidak mampu menyintai kau sepenuh hati seperti mana yg kau laku kan..

Satu PERBUATAN . yang menghancurkan semua kejujuran. yang memusnahkan semua kepercayaan. yang menghakis rasa sayang..

Ya Allah,

aku tak kuat,

aku tak mampu.

Bagaimana rasa apabila terulang-ulang kembali perbuatan yang menyakitkan itu?

Dulu… aku pernah bg peluang. 

Dia kata hanya kawan, tapi sebenarnya dia yg meroyan.

Aku ini hanya boneka. perhiasan.

Aku sedih bila terkenangkan segalanya..

Ya, mmg aku sorg yg perasan.

Hingga aku jd pemuas nafsu utk Dia lupakan si jantung hati yg di rindu.

Mmg dia sentiasa dengan aku, tapi hati dia BUKAN dgn aku.

Peritkan rasa itu—

BIla aku telah buka pintu hati aku hanya utk dia..

Bila aku beri cinta sepenuh jiwa..

Hingga kini dah HALAL, dia masih tercari-cari yang lama.

Mmg tak salah, mmg mampu aku biar..

Biar PARUT LAMA AKU BERDARAH KEMBALI…

aku menyerah :(

— 3 months ago
BILA SANG SUAMI DEMAM !! 

Hmm. Seriously sedih. Tgk dia tidur berselubung, badan panas, peluh2, muka sembab, kaku , layu.. buat aku NANGIS.
Hwaaaa, abg tolong jangan sakit :( 
First night, kalau ikutkan sakit hati mmg nak merajuk je tapi bila dia start batuk2, suara pun tersekat sekat nak cakap, luluh pulak hati ni. Hmm. Sayang punya pasal, rendahkan ego. Lagi pun dia dah minta maaf, dia dah pelukkan? Its totally more than enough.

Then, aku tgk je muka dia, aku terus gi cari air suam, buat air asam jawa, senduk nasi.. cari tuala. Aku lap lap sume badan dia bg dia sejuk sikit. Aku suruh dia minum air asam jawa then suap dia makan. YaAllah, pilunya rasa. Sebak, kenapa la aku ni kejam sgt tadi biarkan suami aku lama2 sakit td. Maafkan syg abg. Tambah sedih lagi, aku ikut mood lagi, masam muka. Kesian suami aku.. dia still sabar.. buat baik dgn aku and still, try mulakan dulu ckp dgn aku.. lepas aku ambik masa dan mood nak okay, aku cuci kain , makan then mandi.. masuk bilik, suami aku tak tido lagi.

Dia terpaksa tido duduk. Hurm. Kesian. Aku tutup lampu. Sbb aku nak pandang dia (time ni ego lagi) tetibe je dia pandang aku, usap kepala aku, tarik aku sandar kat bahu dia. Hwaa. Terharu. Aku mmg gedik suka kena peluk. Yg buat aku tambah nak nangis tu, demam2 mcm tu still layan aku, bg jugak nafkah batin. Aku rasa cam kesian kat dia.. hmmm.

Pastu dia takleh tido men ps4. Aku tido dulu. Esok bgn gi keje, sedih lg tgk suami aku berselubung. Get well soon dear husband.

Sampai office. Kepala asek ingat suami aku kat umah. Risau sgt sgt sgt. Aku kalau risau mmg overthinking. Then kul 12 aku cepat2 balik, beli bubur mcd, 100plus, air badak.. semua utk dia.

Sampai rumah dia tak bgn lagi. Kesiannye. Aku kejut.. then dia cakap nk teman gi office. Baikknye lahh. Huhu. Bawak jela, sbb boleh gi clinic ukm.

Dah gi clinic, balik umah, goleng goleng. Sampai make love make love. Dia pun pengsan. Penat. 

Hmm.
Sorry Abg. 
Pls cepat sembuh.

Ya Allah, aku terima ujian Mu dalam aku meneruskan kehidupan di jalanMu, mungkun aku alpa, mungkin aku leka dengan nikmat dunia yang Engkau berikan sehingga Kau uji aku dengan kesihatan suami yang kurang sihat. Ya Allah, maafkan aku, ampuni aku. Kau tunjukkan aku jalan yang lurus, kau mati kan aku dalam agamaMu.. aku berdoa semoga suamiku Muhd Ar Rasyid b. Awang Kurus sihat seperti sediakala.Ya Allah kau permudahkanlah urusan ku dan suami ku. Amin.

BILA SANG SUAMI DEMAM !!

Hmm. Seriously sedih. Tgk dia tidur berselubung, badan panas, peluh2, muka sembab, kaku , layu.. buat aku NANGIS.
Hwaaaa, abg tolong jangan sakit :(
First night, kalau ikutkan sakit hati mmg nak merajuk je tapi bila dia start batuk2, suara pun tersekat sekat nak cakap, luluh pulak hati ni. Hmm. Sayang punya pasal, rendahkan ego. Lagi pun dia dah minta maaf, dia dah pelukkan? Its totally more than enough.

Then, aku tgk je muka dia, aku terus gi cari air suam, buat air asam jawa, senduk nasi.. cari tuala. Aku lap lap sume badan dia bg dia sejuk sikit. Aku suruh dia minum air asam jawa then suap dia makan. YaAllah, pilunya rasa. Sebak, kenapa la aku ni kejam sgt tadi biarkan suami aku lama2 sakit td. Maafkan syg abg. Tambah sedih lagi, aku ikut mood lagi, masam muka. Kesian suami aku.. dia still sabar.. buat baik dgn aku and still, try mulakan dulu ckp dgn aku.. lepas aku ambik masa dan mood nak okay, aku cuci kain , makan then mandi.. masuk bilik, suami aku tak tido lagi.

Dia terpaksa tido duduk. Hurm. Kesian. Aku tutup lampu. Sbb aku nak pandang dia (time ni ego lagi) tetibe je dia pandang aku, usap kepala aku, tarik aku sandar kat bahu dia. Hwaa. Terharu. Aku mmg gedik suka kena peluk. Yg buat aku tambah nak nangis tu, demam2 mcm tu still layan aku, bg jugak nafkah batin. Aku rasa cam kesian kat dia.. hmmm.

Pastu dia takleh tido men ps4. Aku tido dulu. Esok bgn gi keje, sedih lg tgk suami aku berselubung. Get well soon dear husband.

Sampai office. Kepala asek ingat suami aku kat umah. Risau sgt sgt sgt. Aku kalau risau mmg overthinking. Then kul 12 aku cepat2 balik, beli bubur mcd, 100plus, air badak.. semua utk dia.

Sampai rumah dia tak bgn lagi. Kesiannye. Aku kejut.. then dia cakap nk teman gi office. Baikknye lahh. Huhu. Bawak jela, sbb boleh gi clinic ukm.

Dah gi clinic, balik umah, goleng goleng. Sampai make love make love. Dia pun pengsan. Penat.

Hmm.
Sorry Abg.
Pls cepat sembuh.

Ya Allah, aku terima ujian Mu dalam aku meneruskan kehidupan di jalanMu, mungkun aku alpa, mungkin aku leka dengan nikmat dunia yang Engkau berikan sehingga Kau uji aku dengan kesihatan suami yang kurang sihat. Ya Allah, maafkan aku, ampuni aku. Kau tunjukkan aku jalan yang lurus, kau mati kan aku dalam agamaMu.. aku berdoa semoga suamiku Muhd Ar Rasyid b. Awang Kurus sihat seperti sediakala.Ya Allah kau permudahkanlah urusan ku dan suami ku. Amin.

— 3 months ago